Kontakt

 adresa :  Strossmayerov trg 8,
               47000 Karlovac
 e-mail:  Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
 telefon: +38598289826
 IBAN :       HR0724000081190188476
 
 sastanci su četvrtkom u 21:00
 u prostorijam društva
 Dobrodošli!

 

Gornja i Donja Cerovačka spilja – 02.-04.03.2012. PDF Ispis E-mail
Neven Ris   
Utorak, 06 Ožujak 2012
cerovacke_2_min.jpg Prvi vikend u trećem mjesecu smo iskoristili za daljnja istraživanja u Gornjoj i Donjoj Cerovačkoj špilji. Na akciji su sudjelovala četiri člana SD Karlovac, jedan član SU Špelunka, te jedan član SD Istra.
U Gornjoj Cerovačkoj špilji spustili smo se u ponor na samom kraju turističkog dijela gdje smo kroz uski prolaz ušli u malu dvoranu u kojoj nema vidljivog daljnjeg pružanja objekta. Istražili smo i zarušeni dio iza Malih kamenica, gdje smo pokušali savladati usku pukotinu koja se nije pokazala perspektivnom. Nakon toga temeljito natrag prema izlazu pregledavamo i istražujemo Raspucano zvono, dva ponora, zavlačimo se na nekoliko mjesta između glondži, te blizu samog izlaza odrađujemo jedan penj. Ovoga puta u Gornjima nismo pronašli ništa značajnije, iako smo pronašli par zanimljivih upitnika koje bi svakako trebalo pogledati.
U Donjoj Cerovačkoj špilji cilj nam je bio istraživati na dva mjesta: na kraju Mamutove dvorane i u Medvjeđoj dvorani. Na kraju Mamutove dvorane zavlačimo se između glondži u već ranije istraživani dio. Spuštamo se skroz do dna, te temeljito pregledavamo sve upitnike. Tu smo na dva mjesta pronašli mogućnost pružanja objekta, što ostavljamo za jednu od akcija u skoroj budućnosti. U Medvjeđoj dvorani odrađujemo penj od cca 30-tak m koji završava urušenjem, ali prije samog vrha primijećena je uska pukotina.
Slijedi nastavak istraživanja...
 
« Prethodna   Sljedeća »
Copyright 2018 Speleologija - Speleološko društvo Karlovac.