Kontakt

 adresa :  Strossmayerov trg 8,
               47000 Karlovac
 e-mail:  Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
 telefon: +38598289826
 IBAN :       HR0724000081190188476
 
 sastanci su četvrtkom u 21:00
 u prostorijam društva
 Dobrodošli!

 

Uskršnji praznici - 06.04.-09.04.2012. PDF Ispis E-mail
Neven Ris   
Utorak, 10 Travanj 2012

Period od 06. - 09. travnja 2012. povodom Uskršnjih praznika bio nam je idealan za dogovoriti teren kao nastavak istraživanja na području Gračaca. U petak u večernjim satima nas troje (svi članovi SDK) krećemo na put, te se u Gračacu nakratko srećemo sa ekipom koja se uputila nastaviti istraživanja u Kiti Gaćešinoj. Smještamo se kod naših domaćina Ante i Natali, te dogovaramo okvirno plan istraživanja po danima.

 

Subota 07. travnja 2012.

Odlazimo u Ponor Tučić, gdje smo na prvoj polici na dubini od 18 m našli splašenog hrvatskog ovčara. Započinjemo sa spašavanjem. Nakon što smo ga izvukli van jame, nastavljamo dalje sa napredovanjem u ponor. Cilj nam je bio dobro pogledati perspektivu daljnjeg pružanja objekta. U višim dijelovima na nekoliko mjesta uočili smo mogućnost daljnjeg napredovanja. Samo dno ponora je zatrpano velikom količinom nanešenog materijala, no očito je da tu ponor nastavlja dalje u vidu uskog zatrpanog kanala. Slijedi nastavak istraživanja.

 

Nedjelja 08. travnja 2012.

uskrs_2_min.jpg U jutarnjim satima nam se pridružuju još dva člana SDK, te svi zajedno odlazimo prema jami Puhaljka (Medak). Vrijeme je bilo dosta nestabilno, te nas je već prije dolaska na Medačku stazu iznenadio snijeg. Ipak krećemo stazom prema jami. Nakon cca sat i pol hoda dolazimo na ulaz. Ulazimo. No već nakon 10 m dubine pojavila se voda. Hladnoća je bila na rubu podnošljivosti. Osim toga cijeli dio na potezu od cca 25 m dubine bio je dosta nezgodan, kršljiv i kako smo napredovali sve se urušavalo. Iz tih razloga odustajemo od daljnjeg napredovanja, a samu jamu ostavljamo za neko buduće istraživanje. Dio ekipe odlazi doma.

 

Ponedjeljak 09. travnja 2012.

uskrs_3_min.jpg Ostatak ekipe od tri člana s početka priče odlazi u Donju Cerovačku špilju u zapadni ponor/odvojak u Mamutovoj dvorani. Dolazimo do kraja, te započinjemo sa radovima na uskoj pukotini koju smo primijetili u ranijim akcijama. Savladavamo ju te ulazimo u nove dijelove. Dio je topografski snimljen, a budući da samo bili kratki s vremenom, nakon kratkog pregleda izlazimo van ostavljajući nove dijelove za istraživanje u skorijoj budućnosti.

 

Kompletan izvještaj u PDF-u

 
« Prethodna   Sljedeća »
Copyright 2018 Speleologija - Speleološko društvo Karlovac.