Kontakt

 adresa :  Strossmayerov trg 8,
               47000 Karlovac
 e-mail:  Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
 telefon: +38598289826
 IBAN :       HR0724000081190188476
 
 sastanci su četvrtkom u 21:00
 u prostorijam društva
 Dobrodošli!

 

Velebit 27.07.-05.08.2012. PDF Ispis E-mail
Neven Ris   
Ponedjeljak, 06 Kolovoz 2012
karabitkin_let_2_min.jpg "U razdoblju od 27. srpnja do 05. kolovoza 2012. Speleološko društvo Karlovac organiziralo je speleološki kamp. Kamp je od 27. srpnja do 03. kolovoza bio smješten u planinarskoj kući Careva kuća na Begovači (1180 mnm) a od 03. – 05. kolovoza u Kijanima (Gračac).
U radu je sudjelovalo 15 speleologa. Osim 8 članova SD Karlovac u istraživanje su bili uključeni i članovi slijedećih udruga/institucija: SK Samobor (4), SK Ursus Spelaeus (1), HGSS (1), PP Velebit (1).
Primarni cilj ovog kampa bio je pogledati nekoliko upitnika u već ranije istraživanim speleološkim objektima, te rekognoscirati područje na N-NW strani Kite Gavranuše kao i pogledati nekoliko još od prije poznatih speleoloških objekata koji nisu istraživani.Od značajnijih objekata pokazala se Jama Karabitkin let. Istraživana je i topografski snimljena 1997. god. tijekom speleološkog logora SD Karlovac kada se došlo do dubine od -54 m. Tijekom tih istraživanja zabilježeni su podaci o značajnim perspektivama daljnjeg napredovanja. Iz tih razloga nastavljamo sa istraživanjima, te prolazimo dalje. Jama se razgranala u dva kraka, u jednom smo došli do dubine od 124 m, u drugom do dubine od 97 m. Radi se o zahtjevnoj, razvedenoj jami koja se nalazi na sjecištu pukotina. Sa istraživanjima smo stali na nekoliko perspektivnih mjesta gdje je vidljivo daljnje pružanje objekta. U bliskoj budućnosti slijedi nastavak istraživanja.
careva_kuca_1_min.jpg Rekognosciranjem područja oko Kite Gavranuše nije pronađen značajniji speleološki objekt, uglavnom se radilo o zarušenim ulazima.Također smo pogledali par od prije poznatih speleoloških objekata na tom području. Vrijedi istaknuti Jamu na Pisanom Kamenu, koju ovoga puta nismo istražili. Radi se o perspektivnom objektu sa špiljskim ulazom otkuda odmah počinje vertikala od cca 100 m. No, potreban je izniman oprez na samom ulazu zbog uglavljenih trupaca. Slijedi nastavak istraživanja.
U petak 03. kolovoza odlazimo Prema Gračacu. Smještamo se u Kijanima. U subotu 04. kolovoza nastavljamo sa istraživanjima u Donjoj Cerovačkoj špilji. Radili smo u Krtičinom rovu, te pregledali Crvuljak. Istraživanja nastavljamo čim je prije moguće budući se radi o perspektivnim mjestima gdje je primijećeno značajnije strujanje zraka."
 
« Prethodna   Sljedeća »
Copyright 2018 Speleologija - Speleološko društvo Karlovac.